Úplne najúžasnejšia čokoládová torta a navyše bez múky! Dokonalá pre všetkých tých, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nekonzumujú múku. Sama som bola prekvapená ako sa vydarila a napriek tomu, že múku neobsahuje, je korpus nádherne nadýchaný. Ak máte rady čokoládu, rozhodne choďte do toho.
Čokoládová torta bez múky
tortová forma 26 cm
Korpus
- 300 g tmavej čokolády
- 100 g masla
- 7 vajec
- 2 PL mlieka
- 100 g hnedý cukor
- 80 g pomletých mandlí
Poleva
- 200 g tmavej čokolády
- 100 g masla
- nasekané mandle
- džem na potretie korpusu /pomarančový, malinový, jahodový.../
Na korpus si najskôr nad parou /väčšiu misku si dáme na hrniec s vriacou vodou, tak aby sa nedotýkala vody/ roztopíme čokoládu a k nej pridáme maslo. Premiešame a necháme vychladnúť. Rúru si predhrejeme na 160 °C. Medzitým si z vajec oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom elektrickým mixérom až nám vznikne žĺtkový krém, ktorý spolu s mliekom zašľaháme k čoko hmote. K zmesi pridáme nasekané mandle a po troške pridávame sneh, celú masu premiešame a vlejeme ju do vymastenej formy. Pečieme 50 min. /160 °C/, keď zapichneme do stredu korpusu špajlu a zostane suchá, koláč je hotový.
Vychladený korpus, môžeme potrieť džemom /ja som použila pomarančový/, polejeme silnou vrstvou čokoládovej polevy, ktorá nám vznikne, keď roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli a k nej primiešame maslo. Vrch ešte môžeme posypať mandlami.
A výsledok stojí za to! Zamatový korpus a veľa veľa čokolády...