No vlastne to nie je chlebík, ale skôr koláč s výrazne sviežou citrusovou chuťou. Milujem citrusovú chuť v koláčoch! Recept som našla u Anety a u nás sa už udomácnil. Pomarančová šťava v korpuse aj v lepkavej cukrovej poleve.
Ja som na oživenie do korpusu pridala okrem sušenej pomarančovej kôry aj kandizovanú. Pokiaľ by sa vám zdal koláč príliš nudný /vôbec nie je nudný, verte/ môžete na cukrovú polevu vyliať aj čokoládovú polevu.
Pomarančový chlebík
125 g zmäknutého masla
162 g kryštálového cukru
2 vajcia
225 g polohrubej múky
1 a štvrť čajovej lyžičky prášku do pečiva
1 polievková lyžica mlieka
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča /použila som sušenú/
4 PL pomarančovej šťavy
kandizovaná pomarančová kôra
poleva:
80 g práškového cukru
2 PL pomarančovej šťavy
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. V mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny, postupne pridáme vajcia a stále šľaháme / ja som použila elektrický šľahač/. Pridáme múku a prášok do pečiva a spolu ešte mixujeme. Na záver pridáme pomarančovú kôru sušenú a kandizovanú, pomarančovú šťavu a mlieko a ešte minútu mixujeme, kým bude cesto krásne spojené. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme asi 40 minút, kým nebude aj stred prepečený /skúsime pichnúť nôž, alebo špajlu a keď bude čistá, je hotový/.Upečený koláč necháme vychladnúť a vyklopíme z formy. Na polevu zmiešame cukor s pomarančovou kôrou a šťavou, aby vznikla hustá pasta, ktorú rozotrieme na koláč.
Už len nakrájať a podávať napríklad s čajom Earl Grey.
Nasledujúci recept nie je ani zďaleka vianočný, ale aspoň je zdravý. Taká vegetariánska paštéta. Ak máte radi žampióny vyskúšajte aj túto.
Pomazánka z pečenej zeleniny a fazule
2 ks mrkva
2 ks petržlen
kúsok zeleru
2 strúčiky cesnak
fazuľa v konzerve
slnečnicový olej /výborný je aj tekvicový/
bylinky: oregáno, tymián, rozmarýn, sušený cesnak
soľ
čili omáčka
Očistenú zeleninu si nakrájame na menšie kúsky, posypeme soľou, bylinkami, pokvapkáme olejom a dáme piecť /200°C,asi 30 min./. Po upečení necháme vychladnúť a rozmixujeme s fazuľou /bez nálevu/, pridáme olej, dochutíme soľou, cesnakom a čili.
Ak nemáte chuť na pomazánku, alebo sa vám jednoducho nechce mixovať, kľudne tú zeleninu môžete zjesť aj samotnú. Ja osobne takto upečenú zeleninu milujem.