Krásný piatkový deň priatelia, dnes tu mám malú hitparádu letných obedov. Taká malá rekapitulácia mojich receptov a inšpirácií, čo sa dá v lete rýchlo pripraviť. Ja osobne preferujem veľa zeleniny, prípadne rýchle mäsové minútky, ale keď je času málo, prídu vhod aj zvyšky z predchádzajucého dňa, napríklad pečené kura, alebo iné mäsko.
1. Quiche- Francúzsky "chic" slaný koláč. Základom je krehký korpus a ostatné je len na vás, čím si ho naplníte./ napr. špenát, slaninka, bylinky, pečené kuracie mäso, paradajky, kukurica a hrášok, nastrúhaná cukina, bryndza, pór, brokolica, karfiol, losos, paprika.../ Ľubovolnú plnku navrstvíte na predpečený korpus, zalejete zmesou smotana-vajcia podľa môjho receptu, posypete syrom a dáte ešte piecť.
1. Quiche- Francúzsky "chic" slaný koláč. Základom je krehký korpus a ostatné je len na vás, čím si ho naplníte./ napr. špenát, slaninka, bylinky, pečené kuracie mäso, paradajky, kukurica a hrášok, nastrúhaná cukina, bryndza, pór, brokolica, karfiol, losos, paprika.../ Ľubovolnú plnku navrstvíte na predpečený korpus, zalejete zmesou smotana-vajcia podľa môjho receptu, posypete syrom a dáte ešte piecť.
2. Inšpirácia na šalát /baby špenát, nakrájaná surová cukina, uvarené vajíčko, čierne olivy, paradajky, olivový, dressing = olej+citrónová šťava+ trošku horčice/
3. zelerovo-kuracie fašírky so šalátom, sú vynikajúce, vážne...
4. šalát / fazuľa, pečené mäso "zo včera", paradajky, nastrúhaný syr, polníček, olivový olej/
5. Grilovaný syr /zabudnite na vyprážaný/ najlepší je halloumi, +veľa, veľa, šalátu /paradajka+ ľadový šalát, dressing: kvalitný biely jogurt s bylinkami a cesnakom/
6. Tuniakové wrapy plnené tuniakovým šalátom, ktorý je vynikajúci aj samotný, tak ak nejete múku, je samotný ako obed ideálny.
7. Cícerový šalát s pečenou morkou- sýty šalát pre mäsožravcov
8. Ratatoille, paradajky, paprika, baklažán, prípadne cukina..., môže byť nejaké jedlo viac letné ako toto ?
9. Limetkový kuskus: vynikajúci a rýchly na prípravu
10. a na záver niečo "light" uhorkové jednohubky
Krásný víkend!
Biba
Čo iné si upiecť v prvý letný deň ako jahodovú tortu? Ľahký kokosový korpus bez múky a k nemu kopec sladkého kokosového krému doplneného šťavnatými jahodami. Môj syn zahlásil " mami, to je ako rafaelo, ale ešte lepšie!" čo k tomu dodať?
Korpus
Tak to bol náš včerajší "letný" zákusok, z ktorého nezostala ani omrvinka /ešte, že som ho stihla nafotiť/
Jahodovo-kokosová torta
- 5 vajec
- 5 PL trstinový cukor
- 120g strúhaný kokos
Plnka
- 2 vaničky tvarohu /obsah tuku-podľa chuti, kto aké preferuje/
- 2 kyslé smotany
- 1 biela čokoláda
- trochu cukru na dosladenie podľa chuti /môže byť aj med/
- asi 80 g kokosu
Na korpus si vyšľaháme /používam elektrický šľahač/ vajcia s cukrom a šľaháme aspoň 4 minúty. K vyšľahanému krému prisypeme kokos, premiešame a šup do vopred vyhriatej rúry /180°C; asi 35-45 minút- podľa typu rúry/. Pokiaľ je povrch krásne zozlatnutý a po vpichnutí špajly do stredu, ostane suchá, môžeme korpus vybrať a nechať vychladnúť.
Na plnku si rozmixujeme tvaroh, kyslú smotanu, primiešame po častiach roztopenú čokoládu a na koniec vmiešame kokos, ak vám bude málo sladké, môžete si ešte dosladiť, ale čokoláda je dostatočne sladká a dodá tvarohu tú správnú chuť.
Vychladený korpus si prekrojíme na dve časti, naplníme krémom a prizdobíme nakrájanými jahodami. Jadody, ktoré dáme medzi dva pláty do stredu, nakrájame na menšie kúsky a na vrch môžeme pridať aj celé kusy.
Tak to bol náš včerajší "letný" zákusok, z ktorého nezostala ani omrvinka /ešte, že som ho stihla nafotiť/
Krásné a slnečné už "letné" dni
Biba
Moje nové radosti v podobe letných voňavých balerínok a veľkej praktickej tašky. Pre mňa základné doplnky na leto.
Topánky značky Mel mám prvýkrát, ale určite nezostanem pri jedných. Sú praktické, pohodlné a úplne najlepšia je ich vôňa, ktorú cítiť aj pri chôdzi /počula som, že vôňa vydrží dlho/. Pripomína mi tie voňavé čínske gumy na gumovanie z detstva. Pamätáte sa na ne niekto? Voňala tak úžasne, že som do nej chcela vždy zahryznúť. Tak presne tak voňajú. Vybrala som si z novej kolekcie tieto béžovo-čierne, ľahko sa kombinujú, sú otvorené, takže sa mi noha nepotí a tím, že sú na nízskom opätku, vydržím v nich pobehovať po celý deň /odskúšané.../. Materiál je guma, tak pokiaľ v lete spŕchne, nemusím sa báť, že premoknú. A úplne sa mi ráta údržba, jednoducho ich len osprchujem.
K nim som si ešte prikúpila veľkú "shopper bag" krémovej farby od značky LYDC, do ktorej sa mi zmestia všetky tie zbytočnosti, ktoré my dievčatá ťaháme v kabelke do práce.
Poznáte voňavé Mel? Prepadli ste im tak ako ja?
Prajem krásný a pohodový víkend
Biba
Výber fotiek,čo sa mi nazbierali za posledné mesiace...
fialky, tie už nerastú, ale tak im to pristane v tejto mini slimačej vázičke...
malí kuchárikovia vo výklade v centre Bratislavy, potešia okoloidúcich malých aj veľkých...
alebo takéto "Poirot" raňajky
najlepšie burgery v Street na obchodnej ulici
Dnes to bude opäť jedna rýchlovka a to šalátová. Na tieto horúce dni ako stvorená. Kombinácia jahody-špenát som vyskúšala po prvý krát a musím povedať, že je to vskutku zaujímavá kombinácia.
Špenátovo-jahodový šalát
- baby špenát
- jaody
- syr typu feta
- balzamikový ocot
- olej
Umytý špenát poukladáme na tanier, naň navrstvíme nakrájané jahody, nadrobíme syr a pokvapkáme olejom a octom.
a večera je na stole...
Skúsili ste už túto kombináciu? Ak nie, smelo do toho, jahodová sezóna je tu, tak kedy ak nie teraz to vyskúšať ?
Krásné a slnečné dni piatelia
Biba
Cukina zapečená v pikantnej paradajkovej omáčke arrabiata s fetou. Takéto jedlo by som mohla aj každý deň.
Čím so staršia, tým viac oceňujem minimalistické jedlá, pri ktorých príprave nestrávim večnosť v kuchyni. Nie že by ma to nebavilo, ale deň čo deň tráviť v kuchyni a vyvárať pre rodinu jednoducho nestíham. A vtedy siahnem po takýchto rýchlovkách.
Zapečená cukina s paradajkami a fetou
- cukina 2-3 ks /podľa veľkosti/
- hotová paradajková arrabiata omáčka
- 2 ks paradajky
- feta
- soľ
- cesnak, grilovacie korenie/podľa chuti/
- olej na vymastenie zapekacej nádoby
Ošúpanú cukinu nakrájame na tenké plátky a vložíme do zapekacej nádoby, posolíme okoreníme, zalejeme omáčkou. Na omáčku naukladáme plátky paradajky, posolíme a zopakujeme opäť cukinu, omáčku a paradajky, navrch ešte nastrúhame kúsok fety a dáme piecť na 200°C, 30 min. Komu by chýbalo mäso, môže si pridať pomedzi zeleninu kolieska klobásky, a pokiaľ nie ste veľmi na pikantné, môžete použiť iný druh paradajkovej omáčky
a máte zdravú zeleninovú večeru...
Dobrú chuť
Biba