Jeden z mojich starších obrázkov, s ktorým som sa musela rozlúčiť. Ale teší ma fakt, že od teraz bude robiť radosť jednému dievčatku, ktoré sa vraj na to dievčatko na obrázku podobá.
Konečne som prišla na chuť bublinkám. Šumivé víno sa mi vždy spájalo s oslavou Silvestra. Teraz si z času na čas, vo výnimočných chvíľach, doprajeme "šampanské", šumivé víno z oblasti Champagne. Stačí len malá fľaša /0,3 alebo 0,5 litra/a hneď sa každá aj malá udalosť premení na výnimočnú. V Marks and Spencer kúpite malé šampanské od 13 do 17 €.
Dostala som ocenenie od Emily. Veľmi sa teším a posielam ho všetkým novým aj starým inšpiratívnym blogom, ktoré navštevujem, ale aj v najbližšej dobe objavím.
Ďakujem Emily!
Priznám sa, že nie vždy sa mi chce stráviť v kuchyni dlhé hodiny. A tak na miesto osvedčenej klasiky a na veľkú radosť môjho syna, máme cez víkend takýto "dekadentný" obed. Americká klasika. No kto by odolal domácim hamburgerom? Správne okorenené mäsko, chrumkavá a opečená žemľa, čerstvá zelenina a veľa kvalitného dressingu.
Domáce hamburgery
mleté hovädzie mäso
soľ a korenie podľa chuti /zmes na grilovanie, sušený cesnak, čierne, biele korenie a iné../
Túto sobotu sa na Slovensku otvoria všetky múzeá a galérie a budú otvorené až do neskorých večerných hodín.
V prvom múzeu, či galérii, zaplatíte vstupné 1,50 € a do ostatných už máte vstup zdarma.
Výlet parnou lokomotívou, kostry a múmie v antropologickom depozitári, pozorovanie večernej oblohy astronomickými ďalekohľadmi, to je len zlomok toho, čo zaujímavé môžete zažiť.
Program múzeí nájdete tu a program, ktorý pripravuje Múzeum dopravy nájdetetu .
Ja len dúfam, že počasie sa umúdri a bude pekne a teplo.
Nedávno som robila chrenovú omáčku a kúsok chrenu mi zostal. Trochu som improvizovala a vzniklo toto mimoriadne chutné, lacné a hlavne veľmi jednoduché jedlo.
Zapečené zemiaky s chrenom
zemiaky
chren
bešamel / tuk, mlieko, múka/
syr
soľ
Zemiaky si uvaríme v šupke. Vychladnuté nakrájame, rozvrstvíme do zapekacej nádoby, osolíme a zalejeme bešamelom, do ktorého si nastrúhame chren /koľko znesiete/. Zasypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť.
Ešte raz kuskus, tentokrát limetkový. Výraznú chuť kyslej limetky som skombinovala s jemne skaramelizovaným kuracím mäskom. Ak máte radi jednoduché jedlá a exotické chute, rozhodne tento recept vyskúšajte.
Limetkový kuskus s kuracím mäsom a s mätou
kuracie prsia /stehno/
kuskus
olivový olej
korenie / zmes korenia- grilovaný syr bez soli/
soľ
sladená trstinová melasa / môže byť aj med/
limetka
mäta
Nakrájané kuracie prsia si naložíme na pár hodín do marinády z melasy, soli, korenia. Používam zmes korenia od Vitany na grilovaný syr, ktorá je bez soli a obsahuje papriku, rozmarín, cesnak, čierne, zelené a červené korenie a iné. Táto zmes korenia krásne dopĺňa sladkú chuť melasy. Naložené mäso si na panvici opečieme, alebo grilujeme / bude krásne karamelové /.
Kuskus si pripravíme podľa návodu. K hotovému kuskusu pridáme trochu soli, olivový olej, mäso a premiešame. Takto pripravený kuskus pokvapkáme limetkovou šťavou, primiešame nakrájanú dužinu z limetky a posypeme mätou. Ja som pre efekt ako dekoráciu použila aj kôru z limetky.
Keby som mala charakterizovať svoju kuchyňu, bolo by to ako mix klasickej, domácej kuchyne, s jednoduchými receptami /s použitím minima ingrediencií/ a malých experimentov s netradičnými chuťami.
Toto jedlo je z kategórie "klasika". Je to vlastne kombinácia dvoch receptov, nakoľko som do receptu okrem hlivy použila aj mäso.
Guláš s hlivou
1 kg morčacie stehno vykostené
500 g hliva ustricová
1 veľká cibuľa
rastlinný olej
červená mletá paprika,sušený cesnak, soľ a ľubovoľné gulášové korenie podľa chuti /môžete pridať aj majoránku,čierne korenie, čili.../
múka na zahustenie
Na rozpálenom oleji si osmahneme cibuľku, pridáme papriku, trochu soli, premiešame a spolu osmahneme, pridáme nakrájané mäsko a necháme zatiahnuť, ešte posolíme, podlejeme vodou a dusíme.
Podobne postupujeme s hlivou, ale zvlášť. Rovnako si pripravíme cibuľový základ a pridáme hlivu, ktorú chvíľu restujeme /10 min./,takto upravenú hlivu pridáme do hrnca s mäsom a spolu ešte trochu podlejeme, prípadne ochutíme a prikryté pomaly dusíme pokiaľ mäso nie je mäkké. Na záver guláš ešte zahustíme trochou múky. Ja špeciálne na guláš / pokiaľ doň nepridávam zemiaky/ používam instantnú tmavú zápražku od Knorr. Stačí len trochu nasypať, zamiešať a 1 minútu povariť. Podávam s knedľou. Tú doma nepripravujem, viem, tá domáca je isto lepšia, ale z časových dôvodov ju kupujem.
Ešte jeden tip, ktorý mám ani neviem odkiaľ. Knedľu si naparujem tak, že ju nakrájanú vložím do mikroténového sáčku, na konci uzavriem a takto ju dám zohriať do "mikrovlnky". Knedľa je potom vláčna a mäkká.
Tí, ktorí sledujete môj blog viete, že z času na čas pridám príspevok, v ktorom predstavím zaujímavý podnik, kaviareň, alebo predajňu v Bratislave. Hlavným cieľom je prezentovať Bratislavu nielen ľuďom, ktorí sa Bratislavu chystajú navštíviť, ale aj samotným Bratislavčanom ukázať miesta, ktoré sa oplatí vidieť.
Jeden z mojich posledných "objavov" je novootvorená kaviareň v štýle "prvej republiky" Prešporák na Baštovej ulici.
Všade tu na vás dýcha minulosť, staré maľované reklamy na stenách, rôzne staré predmety, písací stroj, tonetky, piecky...
Knižnica plná kníh.
Staré známe tonetky.
Káva bola výborná a podávaná s vodou.
Domáce limonády, ako mätová, citrónová, alebo pomarančová sú podávané vo vintage sklenených fľašiach.
Zaujímavý interiér, sympatická obsluha, kvalitná káva / podávaná aj s vodou/, knihy a kopec "stariniek", kaviarnička presne podľa mojej chuti.