Viete si predstaviť ideálnejší prázdninový koláč ako je jahodový? My sme si na prvý prázdninový víkend upiekli práve tento. Chrumkavý korpus z krehkého cesta, tvarohová plnka a celkom na vrch jahody poliate želatínou.
Jahodový koláč
Korpus
- 250 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
Plnka
- 500 g jemný tvaroh
- 1 kyslá smotana
- 2 vajcia
- 2-3 PL práškového cukru
- jahody
- červené tortové želé Dr. Oetker
Preosiatu múku, cukor, nakrájané maslo, soľ a vajce si zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré si necháme odležať, najlepšie v chlade, 1 hodinu. Cesto si vyvaľkáme, preložíme do vymastenej tortovej formy, dno popicháme vidličkou, prečnievajúce okraje zrežeme. Na takto pripravené cesto dáme papier na pečenie a zaťažíme ho fazuľou. Predpečieme pri teplote 180 °C, 15 minút.
Na plnku zmiešame tvaroh, smotanu, vajcia a cukor. Na predpečený korpus vylejeme plnku a zapečeme ešte ďaľších 30 minút.
Po upečení necháme koláč vychladnúť. Po vychladení na vrch poukladáme jahody a polejeme želatínou, ktorú si pripravíme podľa návodu.
Krásne prázdniny a užite si ich naplno! Snáď aj počasie sa zlepší...
Biba