Nikdy by som nepovedala, že mi zeler tak zachutí. Počas minulého mesiaca sme ho jedli takmer každý deň a vo všetkých podobách, v polievke, vo fašírkach, alebo ako chutné hranolky. Zelerové hranolky sú zaujímavou obmenou tých zemiakových. Navyše zeler je zdravý, obsahuje horčík, železo, zinok, meď, sodík, draslík, vitamín C a iné. Čistí pečeň a obsahuje éterické oleje, ktoré pôsobia antimykoticky a antibaktériálne.
V pôvodnom recepte sa nakrájané zelerové hranolky vysmážali na oleji. Ja ich jednoducho pečiem v rúre, sú tak zdravšie, ale aj príprava je jednoduchšia.
Zelerové hranolky
- 1 väčší zeler
- soľ
- olivový olej
- sušená zelerová vňať
Zeler očistíme, nakrájame na hranolčeky a poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Hranolky osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na 200 °C do zhnednutia.
Sú perfektné ako príloha k mäsu, ale aj ako samotné spolu s jogurtovo-cesnakovým dresingom.