Dostala som čerstvú bryndzu zo salaša a chcela som pre ňu nejaký zaujímavý recept. Nakoniec som vymyslela tento bryndzovo-pórkový "kiš" so slovenským základom a s francúzskym šarmom.
Krehké cesto je veľmi vďačné, môžete si ho pripraviť aj deň dopredu a naplniť ho rôznou zeleninou, slaninkou, syrom a koláč upiecť krátko predtým ako čakáte hostí.
Krehké cesto je veľmi vďačné, môžete si ho pripraviť aj deň dopredu a naplniť ho rôznou zeleninou, slaninkou, syrom a koláč upiecť krátko predtým ako čakáte hostí.
Bryndzovo-pórkový kiš
Korpus
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- 1-2 PL vody
Plnka
- 300 g bryndze
- asi 1 dcl mlieka na zriedenie
- 2 ks pór
- nakrájaná anglická slaninka /môže byť aj šunka/
- 2 vajcia
- 20 dkg nastrúhaný syr
Z múky, vajca, masla /pokrajané na plátky/, vody, a soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Vychladené cesto vyvaľkáme a vložíme do formy. Formu netreba vymastiť, keďže samotné cesto je dosť mastné. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre /200°C,asi 20 min./
Takto predpečené cesto naplníme plnkou. Pór si nakrájame, bryndzu zmiešame s mliekom. Do korpusu dáme nakrájaný pór, bryndu a slaninku, zalejeme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom. Celý koláč dáme ešte dopiecť /200°C, 30 min./