No vlastne to nie je chlebík, ale skôr koláč s výrazne sviežou citrusovou chuťou. Milujem citrusovú chuť v koláčoch! Recept som našla u Anety a u nás sa už udomácnil. Pomarančová šťava v korpuse aj v lepkavej cukrovej poleve.
Ja som na oživenie do korpusu pridala okrem sušenej pomarančovej kôry aj kandizovanú. Pokiaľ by sa vám zdal koláč príliš nudný /vôbec nie je nudný, verte/ môžete na cukrovú polevu vyliať aj čokoládovú polevu.
Pomarančový chlebík
125 g zmäknutého masla
162 g kryštálového cukru
2 vajcia
225 g polohrubej múky
1 a štvrť čajovej lyžičky prášku do pečiva
1 polievková lyžica mlieka
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča /použila som sušenú/
4 PL pomarančovej šťavy
kandizovaná pomarančová kôra
poleva:
80 g práškového cukru
2 PL pomarančovej šťavy
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. V mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny, postupne pridáme vajcia a stále šľaháme / ja som použila elektrický šľahač/. Pridáme múku a prášok do pečiva a spolu ešte mixujeme. Na záver pridáme pomarančovú kôru sušenú a kandizovanú, pomarančovú šťavu a mlieko a ešte minútu mixujeme, kým bude cesto krásne spojené. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme asi 40 minút, kým nebude aj stred prepečený /skúsime pichnúť nôž, alebo špajlu a keď bude čistá, je hotový/.Upečený koláč necháme vychladnúť a vyklopíme z formy. Na polevu zmiešame cukor s pomarančovou kôrou a šťavou, aby vznikla hustá pasta, ktorú rozotrieme na koláč.
Už len nakrájať a podávať napríklad s čajom Earl Grey.
Nasledujúci recept nie je ani zďaleka vianočný, ale aspoň je zdravý. Taká vegetariánska paštéta. Ak máte radi žampióny vyskúšajte aj túto.
Pomazánka z pečenej zeleniny a fazule
2 ks mrkva
2 ks petržlen
kúsok zeleru
2 strúčiky cesnak
fazuľa v konzerve
slnečnicový olej /výborný je aj tekvicový/
bylinky: oregáno, tymián, rozmarýn, sušený cesnak
soľ
čili omáčka
Očistenú zeleninu si nakrájame na menšie kúsky, posypeme soľou, bylinkami, pokvapkáme olejom a dáme piecť /200°C,asi 30 min./. Po upečení necháme vychladnúť a rozmixujeme s fazuľou /bez nálevu/, pridáme olej, dochutíme soľou, cesnakom a čili.
Ak nemáte chuť na pomazánku, alebo sa vám jednoducho nechce mixovať, kľudne tú zeleninu môžete zjesť aj samotnú. Ja osobne takto upečenú zeleninu milujem.
Darček, ktorý poteší každého čokoholika. Malé čokoládové guličky, ktoré vzhľadom pripomínajú pravé lanyže /hľuzovky/ som ochutila mätou. Pôvodný recept mám zo staršej Marianne.
Čokoládové lanyže s mätou
na 12 ks
150 g tmavej čokolády
100 ml šľahačkovej smotany
1 PL masla
kakao
1 PL sušenej mäty, aleb 2 sáčky mätového čaju
Najprv si ochutíme smotanu. Dáme ju variť, pridáme mätu, alebo čajové sáčky, vypneme plyn a smotanu ešte necháme naabsorbovať chute. Pokiaľ použijeme sušenú mätu, asi po 10 minútach smotanu scedíme. Ja som použila čajové sáčky, jednoducho som ich tam nechala vyluhovať a po 10 minútach ich vybrala.
Čokoládu rozpustíme, vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a primiešame smotanu.
Celú čoko masu odložíme do chladničky, pokiaľ zmes nestuhne. Z hmoty vytvarujeme guličky, ktoré potom obaľujeme v kakau.
Z hmoty nám vznikne 12 kusov bonbónov plných čokoládovo- mätovej chuti.
Ešte malá papierová krabička previazaná stužkou a darček je hotový.
Ja som vyrobila takúto minimalistickú, dovnútra krabičky som vlepila papierové košíčky na bonbóny, v ktorých sa hotové guličky budú vynímať ako v ozajstnej bonboniére. Myslím, že kombinácia čokoláda a mäta k sebe patria, nemyslíte? Akú príchuť v čokoláde máte radi?
Súťaž sme tu už dlho nemali a keďže sa nám blížia Vianoce, rozhodla som sa jednu pre vás pripraviť.
Zapojiť sa môže každý. Stačí sa len prihlásiť k mojim čitateľom a nechať mi dole v komentároch kontakt. Žrebovať budem na Mikuláša a jedného z vás obdarujem darčekmi.
A čo môžete vyhrať? Malé, milé zbytočnosti...
Vianočných jelenčekov na zavesenie
blok na zapisovanie napríklad receptov, s "kapkejkami" na obale a s magnetkou
Malá upútavka na výstavu v Dopravnom múzeu. Tí, ktorí sem občas zablúdite, už viete ako milujem staré veci. Asi sa zo mňa stáva starinárka. Nemôžem si pomôcť, keď vidím všetky tie staré veci, ktoré žili svoj život a stále sú krásné. Čo poviete na tie kufre?
Tak takúto varnú špirálu som už dávno nevidela a tie plastové poháriky si pamätám ešte z čias , keď sme ako deti chodili s rodičmi na výlety.
Quesadilla je presne ten typ jedla, ktoré si zamiluje každý. Pšeničné placky sa dajú naplniť doslovne všetkým možným a tak si ju môžte pripraviť na sto rôznych spôsobov. Mne osobne najviac chutí plnená mletým mäsom a zeleninou.
Táto quesadilla je plnená kúskami pečeného kuraťa, ktoré mi zostalo z obeda, fazuľou z konzervy, cibuľou a syrom.
Quesadilla s fazuľou
pšeničné placky tortilly- 6 ks
kus pečeného kuraťa
červená cibuľa
fazuľa v konzerve
nastrúhaný syr 200 g
Postup opäť jednoduchý, ale príprava je veľmi rýchla, čo mi vyhovuje, keď potrebujem rýchlo pripraviť večeru.
Tortily si zohrejeme, mne sa asi najviac osvedčil spôsob ohrievania na suchej panvici, naplníme nakrájaným mäsom, nakrájanou cibuľkou a fazuľou, ktorú si scedíme. Na záver zasypeme syrom a prikryjeme druhou plackou.
Takto spojené dve placky si dáme ešte na chvíľu zapiecť do mikrovlnky, alebo do rúry, pokiaľ sa syr neroztaví a nezlepí placky do kopy. Nakrájame na štvrtinky a hotovo!
Už dávno som tu nespomenula kozmetiku, ale nedá mi, aby som sa nepodelila s mojim najnovším objavom, ktorým sú sprchovacie gély z Radoxu.
Najviac ma na nich baví svieža, tak trochu pánska vôňa. Milujem citrusové vône v sprchových géloch, ktoré ma ráno preberú a nabijú energiou. Hoci sprcháče typu 2 v 1 nemusím, tieto mi prídu mimoriadne vydarené. Ideálne sú po športovaní, na rýchle osvieženie a umytie vlasov. Ďaľšie veľké plus u mňa majú aj vďaka praktickému tvaru, páči sa mi, že si sprcháč môžem odložiť hlavou dolu a tým sa uľahčí aj používanie.
A tieto dva sú momentálne moje obľúbené : Posiľujúca zmes s citrónovou trávou a morskou soľou a Povzbudzujúca zmes s mätou a citrónovým olejom.
Dnes tu mám recept na víkend -náš najnovší obľúbený jesenný, hruškový koláčik. Hruška zasypaná škoricou v sladkom vanilkovom kréme..., no jednoducho poézia. Vymyslela som si ho nedávno. Mala som chuť niečo upiecť, ale nemala som dosť vajec a tak som použila ako plnku vanilkový puding a funguje to!
Hruškový koláč s vanilkovým krémom
/forma s priemerom 26 cm/
Korpus
200 g masla
100 g cukru prášk.
300 g hl. múka
Krém
zlatý klas + mlieko
hrušky 4-6 ks podľ veľkosti
škoricový cukor
Na cesto si zmiešame múku, cukor, vajce a tuk /ten by mal byť studený a tuhý/ pokrájaný na plátky. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na pár hodín. Cesto na korpus si môžeme pripraviť dopredu a dať si ho do chladničky.
Rúru si predhrejeme na 200°C, vyberieme cesto z chladničky a rozvaľkáme ho, aby sa nám hodilo do guľatej formy. Ak nám cesto pri spracovaní zmäkne, múku nepridávame, ale dáme ho znovu na chvíľu zachladiť do chladničky. Cesto vo forme pár krát popicháme vidličkou a prebytočné cesto z krajov orežeme. Dáme ho piecť na 200°C pokiaľ nám kraje nezružovejú asi 20-30 min je to individuálne a orientujeme sa viac podľa zhnednutia.
Medzitým si pripravíme Zlatý klas podľa návodu "hustý krém" a necháme ho chladnúť. Predpečený korpus naplníme vychladnutým pudingom a na vrch poukladáme očistené, rozštvrtené hrušky, ktoré ešte na záver posypeme škoricovým cukrom. koľko cukru použijete je len na vás, ale ja koláč vždy posypem aj kryštáľovým cukrom, nemusí ho byť veľa, ale mám rada, keď vrch skaramelizuje.
Dáme ešte piecť asi 20 min. a hotovo.
Ešte som zabudla pripomenúť, že koláč je najlepší vychladený, takže ak postojí pár hodín v chladničke a bude super.
Dnes vás pozývam na malú exkurziu do múzea. Staré autá, osobné aj nákladné, bicykle, motorky, parné aj elektrické rušne, to všetko a aj viac môžete vidieť v dopravnom múzeu na Šancovej ulici, hneď pod stanicou. Výstava je robená veľmi pútavo a zaujme malých aj veľkých. Nám sa tam veľmi páčilo, takže môžem len odporučiť.
A vedeli ste, že v prvú nedeľu v mesiaci je vstup do viacerých múzeí na Slovensku zadarmo ?
Takže namiesto vymetania obchodných centier šup šup s deckami do múzea. Určite sa tam zabavia viac.
Želám všetkým pekný týždeň! Už asi nebude taký slnečný ako tie minulé, ale aj tak si nenechajte pokaziť náladu a tešte sa z jesene a hlavne... zachvíľu sú tu Vianoce !
Dostala som čerstvú bryndzu zo salaša a chcela som pre ňu nejaký zaujímavý recept. Nakoniec som vymyslela tento bryndzovo-pórkový "kiš" so slovenským základom a s francúzskym šarmom. Krehké cesto je veľmi vďačné, môžete si ho pripraviť aj deň dopredu a naplniť ho rôznou zeleninou, slaninkou, syrom a koláč upiecť krátko predtým ako čakáte hostí.
Bryndzovo-pórkový kiš
Korpus
250 g hladkej múky
125 g masla
1 vajce
štipka soli
1-2 PL vody
Plnka
300 g bryndze
asi 1 dcl mlieka na zriedenie
2 ks pór
nakrájaná anglická slaninka /môže byť aj šunka/
2 vajcia
20 dkg nastrúhaný syr
Z múky, vajca, masla /pokrajané na plátky/, vody, a soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Vychladené cesto vyvaľkáme a vložíme do formy. Formu netreba vymastiť, keďže samotné cesto je dosť mastné. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre /200°C,asi 20 min./
Takto predpečené cesto naplníme plnkou. Pór si nakrájame, bryndzu zmiešame s mliekom. Do korpusu dáme nakrájaný pór, bryndu a slaninku, zalejeme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom. Celý koláč dáme ešte dopiecť /200°C, 30 min./
Na prípravu až primitívne jednoduché, ale chuťou dokonalé. Najprv som si hovorila, že takýto recept tu ani nebudem dávať, keď na ostatných blogoch sa to hemží dokonalými "čízkejkami "a v porovnaním s nimi je tento recept tak trochu obyčajný. Ale opäť sa mi potvrdilo, že "v jednoduchosti je krása" a k chutnému koláčiku stačí len pár ingrediencií. Ideálne, keď príde nečakaná návšteva, alebo si len chcete zlepšiť náladu pečením. Veď také mrazené lístkové cesto, či jabĺčka sa vždy doma nájdu.
Jablkové koláčiky
16 ks
lístkové cesto
3-5 jabĺk /podľa veľkosti/
škorica, kryštáľový cukor
vajce
Rozmrazené lístkové cesto si rozdelíme na polovicu a každú polovicu si rozvaľkáme na plát, ktorý si nožom rozdelíme na osem obdĺžnikov. Na každý si poukladáme kúsky jabĺčka /očistené jablka krájame na tenšie plátky/ a posypeme ich škoricou a kryštáľovým cukrom. Okraje cesta potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C pokiaľ krásne nezhnednú /asi 15 min./
Okraje sa nadvihnú , cukor na jabĺčkach skaramelizuje a so škoricou a šťavnatými jablkami vytvoria krásnu harmóniu.