Krupoto
22:47
Krupoto. Zaujímavá obmena rizota, ktorou som obohatila náš domáci jedálniček. Jeho príprava je podobná rizotu, až na to, že ryžu zameníte za krúpy. Jedlo, ktoré dodá silu, zahreje a zasýti, jedlo ako stvorené na nastávajúce sychravé obdobie. Ja som ho spravila mäsové, ale pokiaľ nejete mäso, šupnite si tam len hríbiky a zeleninu.
Krúpové rizito "Krupoto"
- 2 hrčeky /2,5 dcl/jačmenné krúpy
- 500 g mleté mäso /bravčové pliecko, ale môže byť aj iné.../
- žampiňóny
- kápia
- cibuľa
- červená paprika
- bylinky čerstvé aj sušené
- cesnak
- vývar -1l /kurací, zeleninový... /
- soľ, korenie, cesnak, sladká paprika mletá...
- olej
Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme soľ, mletú papriku /1/2čl/ a o pár minút aj mäso, ktoré pomaly opekáme. K mäsu pridáme aj nadrobno nakrájanú červenú papriku a spolu ešte opekáme 10 minút. Pridáme premyté a odkvapkané krúpy, premiešame a zalejeme vývarom /asi 0,5 l/, ktorý si pripravíme dopredu, buď použijeme klasický, poctivý mäsový, alebo z kocky. Hrniec prykryjeme pokrievkou a mäso s krúpami dusíme a dopĺňame vývar /presne ako pri rizote/, pokiaľ nebudú krúpy mäkké.
Na zvláštnej panvici si opečieme na troške oleja očistené a na plátky pokrájané šampiňóny. Takto upravené šampiňony pridáme ku zmesi,spolu premiešame prevaríme, nech sa chute spoja a nakoniec ešte dochutíme, prisolíme, pridáme cesnak, korenie a bylinky podľa vlastnej chuti.
A tu už je hotové jedlo v plnej paráde s mäsom, šampiňónmi, bylinkami. My si ho teraz na jeseň budeme robiť často.
A čo vy máte nejaký dobrý rodinný recept, taký typický jesenný?
želám peknú nedeľu
Biba
7 komentárov
Hmmm ... to vypadá dobře:-)
OdpovedaťOdstrániťdíky :)
OdstrániťJa osobne to veľmi ako "jesenné jedlo" neberiem, keďže nám ho robia v škole počas celého roka :D Ale i na to, že je to školská jedáleň, robia to veľmi dobré a chutné, i keď bez húb, ktoré ja veľmi rada nemám.
OdpovedaťOdstrániťja len že je to také sýte, také jesenno-zimné a aj tie hríby mi to evokujú :)
OdstrániťMňam, dokonalá alternativa!:-)
OdpovedaťOdstrániť:))))
Odstrániťto musí být skvělé! Líbí se mi tvoje recepty, jsou opravdu originální :)
OdpovedaťOdstrániť