Hruškový koláč s vanilkovým krémom
15:04
Dnes tu mám recept na víkend -náš najnovší obľúbený jesenný, hruškový koláčik. Hruška zasypaná škoricou v sladkom vanilkovom kréme..., no jednoducho poézia. Vymyslela som si ho nedávno. Mala som chuť niečo upiecť, ale nemala som dosť vajec a tak som použila ako plnku vanilkový puding a funguje to!
Hruškový koláč s vanilkovým krémom
/forma s priemerom 26 cm/
Korpus
- 200 g masla
- 100 g cukru prášk.
- 300 g hl. múka
Krém
- zlatý klas + mlieko
- hrušky 4-6 ks podľ veľkosti
- škoricový cukor
Na cesto si zmiešame múku, cukor, vajce a tuk /ten by mal byť studený a tuhý/ pokrájaný na plátky. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na pár hodín. Cesto na korpus si môžeme pripraviť dopredu a dať si ho do chladničky.
Rúru si predhrejeme na 200°C, vyberieme cesto z chladničky a rozvaľkáme ho, aby sa nám hodilo do guľatej formy. Ak nám cesto pri spracovaní zmäkne, múku nepridávame, ale dáme ho znovu na chvíľu zachladiť do chladničky. Cesto vo forme pár krát popicháme vidličkou a prebytočné cesto z krajov orežeme. Dáme ho piecť na 200°C pokiaľ nám kraje nezružovejú asi 20-30 min je to individuálne a orientujeme sa viac podľa zhnednutia.
Medzitým si pripravíme Zlatý klas podľa návodu "hustý krém" a necháme ho chladnúť. Predpečený korpus naplníme vychladnutým pudingom a na vrch poukladáme očistené, rozštvrtené hrušky, ktoré ešte na záver posypeme škoricovým cukrom. koľko cukru použijete je len na vás, ale ja koláč vždy posypem aj kryštáľovým cukrom, nemusí ho byť veľa, ale mám rada, keď vrch skaramelizuje.
Dáme ešte piecť asi 20 min. a hotovo.
Ešte som zabudla pripomenúť, že koláč je najlepší vychladený, takže ak postojí pár hodín v chladničke a bude super.
Prajem vám krásny víkend
Biba
18 komentárov
Mňam, zrovna teď bych si něco takového dala :)
OdpovedaťOdstrániťinak aj ja, strašne rýchlo sa to zjedlo :)
OdstrániťBibka, ja priberám už len keď to čítam. Perfektný recept, ďakujem zaň a zajtra pečiem. Síce nemám hrušky, len jablká, ale myslím, že to nebude vadiť. Andrea
OdpovedaťOdstrániťurčite aj jablkový bude super :)
OdstrániťBiba, tedy ten vypadá lákavě a stejně jako Andrejka :o))- taky jej o víkendu udělám. Moc děkuji za recept!!
OdpovedaťOdstrániťHezký večer Jarka
budem sa tešiť :)
OdstrániťBibuško tak ted jsem přibrala další 3 kg jen při pohledu na tu tvoji dobrotu..:-)sežrala bych celý plech..Mňamky..Krásný víkend Bi
OdpovedaťOdstrániť:)
Odstrániťdekuju za recept! vypada to vyborne
OdpovedaťOdstrániťhttp://sienastyle.blogspot.it
:)
OdstrániťBibo, opět super recept, ukládám si a rozhodně upeču co nejdříve:-))
OdpovedaťOdstrániťdúfam, že bude chutiť, nám doma veľmi chutilo :)
OdstrániťKrásný konec týdne i Tobě, koláček je super a bude asi moooc dobrý :-)
OdpovedaťOdstrániťzase taký jednoduchý :)
OdstrániťBibka, hmmmmm...na hrušky sa už dlhšie chystám :-). Určite skúsim.
OdpovedaťOdstrániťteraz je také hruškovo-jablkové obdobie )
Odstrániťurcite super, nieco podobne som uz aj ja robila, vanilkovy krem vonajuci po pravej vanilke a sladke hrusky... mnamka :-) skus aj tie tak supnut - myslim vanilkove lusky. No veru, idem aj ja hutat, co zas upeciem .-) S hruskami si ma navnadila.
OdpovedaťOdstrániťnemala som doma..., určite by to bol ďaľší level..., bol to taký zbuchnutý recept čo doma bolo, ale aj tak je vynikajúci :)
Odstrániť