Pšenový nákyp orechovo-jablkový

21:20



Deti milujú sladké jedlá, tak prečo to nevyužiť a naservírovať im niečo sladké a zároveň plné zdravých ingrediencií. 
Pšeno je olúpané proso, neobsahuje lepok a tak je vhodné aj pre celiatikov a malé deti. Je dobre stráviteľné, má vyvážený obsah bielkovín, tuku a cukrov a navyše má aj vysoký obsah železa a kremíka. 
Nákyp sa dá použiť ako sladký obed, prípadne sýte raňajky.

Pšenový nákyp orechovo-jablkový

4 porcie
  • 250 g pšena
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g slnečnicových jadierok
  • 2 jablká
  • 2 PL trstinového cukru
  • škoricový cukor
  • kúsok masla
Pred samotnou prípravou je potrebné pšeno spariť vriacou vodou a následne ho poriadne viackrát prepláchnuť vodou.
Sparené a prepláchnuté pšeno uvaríme vo vode /asi 15 min./ Voda rýchlo vsiakne, tak dávame pozor a vodu dopĺňame. Uvarené scedíme, opäť prepláchneme a použijeme ďalej podľa receptu.
Vlašské orechy a slnečnicové jadierka si pomelieme, alebo rozmixujeme /používam na to el. mlynček na kávu/ a zmiešame spolu s hnedým cukrom a s pripraveným pšenom. Jablká si nastrúhame, rúru si predhrejeme na 200°C a zapekaciu misu vytrieme maslom.
Do vymastenej formy vrstvíme vrstvy, najprv pšenovo-orechovú, nastrúhané jabĺčka, ktoré môžeme zasypať škoricovým cukrom a na jabĺčka dáme znovu pšenovú vrstvu a takto opakujeme. Celkom na záver na pšenovú vrstvu poukladáme plátky masla a šup do vyhriatej rúry.
Pečieme 200°C/25-30 minút.


A tu je tá sladká a zdravá dobrota už na tanieri.

Dobrú chuť
a
Pekný víkend!

Biba

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Mnam :) robievam podobne, ale bez cukru, len skorica a ked chceme trochu sladsie dam datlovy sirup. Inak je to fakt dobrota, pseno je super vec :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno bez cukru by to bolo oveľa lepšie a zdravšie, snažím sa ho dávať čo najmenej a keď, tak väčšinou dávam med, akurát do pečeného ešte občas dám cukor.

      Odstrániť
  2. Bibi,
    máte krásný blog,plno inspirace a krásné fotky.
    Jste moc šikovná!Ráda opět nakouknu.
    Přeji Vám krásný adventní čas. Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť

hand-made návody

Celkový počet zobrazení stránky

Top kulinárske blogy
Follow on Bloglovin

Subscribe