Medvedí cesnak

8:32






Konečne rastie. Medvedí cesnak- bylinka mimoriadne zdravá a vhodná na jarné prečistenie.
Rastie v tienistých vlhkých, lužných lesoch, kde pod stromami vytvára hustý koberecktorý rozvoniava v celom okolí po cesnaku.  Má jasnozelené, kopijovité, lesklé, konvalinke  podobné listy, vyrastajúce priamo zo zeme z podlhovastej cibule.






Mladé listy sa zbierajú v apríli a v máji no po zakvitnutí bieleho kvetu zvyčajne koncom mája, je už na konzumáciu nevhodný.
Obsahuje účinné látky aminokyselinu aliín a enzým aliinázu.Tento enzým po narušení pletiva listu štiepi alilín na zapáchajúci alicín, ktorý má antibiotické a iné liečivé účinky.
Okrem toho medvedí cesnak obsahuje aj iné účinné látky a vitamíny ako provitamín A, vitamíny skupiny B, C, PP.
Medvedí cesnak je ideálny ako súčasť jarných kúr na prečistenie organizmu. Lieči chronické kožné choroby, zabraňuje vzniku trombózy, znižuje krvný tlak, podporuje imunitu v období chrípky, pôsobí proti ochoreniu horných dýchacích ciest.
Čo je hlavné, že si ho môžete sami natrhať pri jarnej prechádzke lesom a obohatiť ním napríklad jarný šalátik, alebo si ho jednoducho nasekať na chlebík s maslom ako pažítku.


Tu je pár mojich receptov, ako ho použiť.


Paradajkový šalát s fetou



  • paradajky
  • feta
  • medvedí cesnak
  • olivový olej





Polievka z medvedieho cesnaku


  • medvedí cesnak
  • 3 ks zemiaky 
  • smotana na varenie
Očistené a nakrájané zemiaky si dáme do vody, osolíme a varíme do zmäknutia.Dobre umyté listy cesnaku  /asi tak 10 ks/ pridáme k uvareným zemiakom a spolu ešte povaríme 5-10 min., prakticky cesnak len sparíme, aby zostal krásne zelený.Vzniknutú zmes rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a chvíľku necháme prevrieť.Kto chce, môže miesto smotany použiť mlieko.Podávame so syrovými krutónmi.


Zemiaky s "cottage cheese" a s medvedím cesnakom 



  • uvarené zemiaky
  • cottage cheese
  • medvedí cesnak

Jednoduchú a lacnú klasiku som obmenila výmenou tvarohu za cottage cheese a doplnila nakrájaným medvedím cesnakom.

Ďaľšie recepty nabudúce...

You Might Also Like

10 komentárov

  1. Už jsem o něm slyšela, ale takhle růst jsem ho ještě neviděla. Díky za typ:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. u nás rastie v našom lesíku, takže to máme jednoduchšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. je to krasne, ked zacne rast na jar, tesime sa z neho ako zo snezienok a je velmi chutny .-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvelé recepty ... nechápem, že my sa vždy neskoro spamätáme a už je po cesnaku. Tento rok si ho snáď stihneme nazbierať aj my a pochutiť si na ňom :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kromě polévky (z kysané smetany) dělám ještě pomazánku (nakrájím buď do pomaz. másla bez příchuti nebo do tvarohu) - na chleba je to báječné!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je super nápad tá pomazánka, my si cesnak dávame nakrájaný na chlieb s maslom...

      Odstrániť
  6. Vždy som chcela túto bylinku vyskúšať, ale som ju nevedela v prírode identifikovať. Ďakujem za názorné foto - už ju teraz myslím nájdem. :)

    OdpovedaťOdstrániť

hand-made návody

Celkový počet zobrazení stránky

Top kulinárske blogy

Subscribe