koláčik na víkend- švédsky jablkový koláč
10:10
Toto je asi ten najľahší koláč aký poznám. Jeho príprava, pokiaľ nerátam samotné strúhanie jabĺk, nezaberie veľa času. Možno ste už postrehli, že pridávam recepty, ktoré sú hlavne jednoduché a z minima ingrediencií. Jedlá nie sú také sofistikované ako na iných blogoch, ale ja mám rada skutočné jedlo pre skutočných ľudí. Chcem doma pripravené jedlo, ktoré bude chutiť mojim deťom a nechcem pri tom tráviť hodiny. Jablkový švédsky koláč je presne taký. Jablká a škorica, presne takto si predstavujem jesenný koláč. Chuťou mi veľmi pripomína jablkovú štrúdlu. Garantujem, že keď ho upečiete, bude chutiť všetkým, malým aj veľkým. A pokiaľ chcete bezlepkový, skúste strúhanku nahradiť bezlepkovou a pomletými orieškami.
Švédsky jablkový koláč
- 7-8 jabĺk- nastrúhaných na hrubo
- asi 80 g strúhanky /môže byť aj bezlepková/
- pomleté orechy /nemusia byť/
- 80 g masla
- 1 škoricový cukor
akákoľvek forma na pečenie, ja som použila okrúhlu 26 cm
Formu si vymastíme kúskom masla a vysypeme ju strúhankou. Na strúhanku navrstvíme nastrúhané jabĺčka, ja som z nich predtým ešte čiastočne vytlačila šťavu, aby neboli príliš mokré a posypeme škoricovým cukrom. Znovu zasypeme strúhankou /len jemnú vrstvu/ a zopakujeme jabĺčka, cukor a strúhanku. Opakujeme vrstvy podľa veľkosti formy, množstva jabĺk a strúhanky. Posledná vrstva by mala byť strúhanka, na ktorú poukladáme na plátky nakrájané maslo a zasypeme škoricovým cukrom.Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry 200°C/asi 45 min.
a tá vôňa pri pečení...
Krásny víkend priatelia!
Biba
4 komentárov
To vypadá luxusně, o víkendu vyzkouším, jablíček máme dost. Díky za recept.
OdpovedaťOdstrániťSuper nápad na recept, díky :)
OdpovedaťOdstrániťvyzerá veľmi dobre, určite vyskúšam, máme teraz milión jabĺk :)
OdpovedaťOdstrániťBibka, robím niečo podobné, len s múkou. Ale určite vyskúšam aj zo strúhankou. Andrea
OdpovedaťOdstrániť