Mikulášska nádielka zdravšie...

16:54

 Pripraviť sladkosti pre deti na Mikuláša, aby boli zdravé a zároveň chutili je výzva. Priznávam sa bez mučenia, moje deti poznajú cukor aj čokoládu. Viem, že veľa mamičiek malých deti sa v dnešnej dobe usiluje vyhýbať cukrom a mnohé deti nejedávajú sladkosti. Ale je to v dnešnej dobe reálne? Ak sa aj malé deti nedostanú k čokoláde, budú vedieť odolať v staršom veku? Alebo je lepšie od malička  ich učiť vyberať si prirodzene kvalitné potraviny. Ale môže byť niečo sladké aj zdravé? Takže moja misia znie: Zdravý a sladký Mikuláš! 
Dnešný trh ponúka nekonečné množstvo potravín, stačí len čítať etikety a vyberať si. Moje prvé kritérium pre výber je, čo najmenej ingrediencií. Čo znamená, žiadne pridané umelé farbivá, sladidlá či konzervačné látky. Rovnako pre deti  nie sú vhodné sladidlá ako fruktózový sirup, glukózovo-fruktózový sirup, stévia, alebo agávový sirup. Ideálné sú sladkosti vyrobené z ovocia ako ovocné pyré, ovocné tyčinky, alebo ovocné drene. Taktiež vhodné sú cereálie, cereálne tyčinky, ryžové, alebo kukuričné tyčinky. A nakoniec čokoláda, tá by mala byť čo najkvalitnejšia. Áno, tá mliečna má vyšší podiel cukru, ale ruku na srdce, kto v detstve miloval horkú čokoládu? Keď teda čokoládu tak mliečnu a určitie nie žadne nahrážky, ako sú kakaové pochúťky, ale poriadnu čokoládu. Deťom postačí aj úplne maličká, hlavne musí byť kvalitná, tak tu radím kupovať aj tie drahšie.
Výber ovocných a cereálnych tyčiniek. Jablkové trubičky/Biopark/, mliečno-cereálna tyčinka Corny /DM/, Hruškovo-banánová tyčinkaAlnatura /DM/, Ovocná tyčinka s medom a rakytníkom Alnatura /DM/ a kukuričné trubičky Alaska /Kaufland/.
Cereálne maškrty: ryžoví medvedíci /Billa/ a tyčinka Corny+Calcium/DM/
výborný výber nájdete v DM, hlavne pre najmenších : ovocné kapsičky "do ručičky" a ovocné tyčinky /DM/
Objavila som aj cukríky /síce sladké/, ktoré nie sú prifarbené a sú vyrobené z ovocných štiav a ovocného pyré Jelly Belly /trošku drahšia záležitosť z DM/
Mliečne malé čokoládky, kvalitné značky Heidel /Delikatesso/ s roztomilými obrázkami.


Článok bol publikovaný  na stránke www.zelania.sk

Biba

You Might Also Like

3 komentárov

  1. Bibo, je fajn vidět, že mikulášská nadílka nemusí být nutně jen o přeslazených kouscích a sladkostech všeho druhu. Přiznám se, že se nám to nedaří na 100% a dost mě to štve. Prarodiče to prostě nikdy nepochopí...Btw. rýžové medvídky miluje Mládě i já :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Biba, tu je moj maly prispevok: Nase deti (2 a 5 r) som naucila na horku cokoladu, potom sa len velmi tazko prechadza na mliecnu. Je pravda, ze ktore dieta odmietne vajicko kinder surprise?!... Ale ak na stol polozim cokoladu jednoznacne si vyberu horku, ktora je aj zdrava. Pripomen mi asi tak o tyzden ak mas zaujem o recept. Skoro kazdy tyzden "musim" :DD na poziadavku urobit francuzky cokoladovy kolac do ktoreho ide jedna horka cokolada a 60 gr cukru na cely kolac! Ak by bol len ten kolac tak mi cokoladky ani nepytaju. Monika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, na ten recept sa teším, tiež pečiem čokoládový taký bez múky len čistá čokoláda a doma ho všetci milujú...mimochodom opatrne s tou kvalitnou čokoládou, tá viacpercentná obsahuje aj viac teobromínu, čo je alkaloid podobný kofeínu a s podobným účinkom, tak malé deti by jej nemali veľa zjesť :)

      Odstrániť

hand-made návody

Celkový počet zobrazení stránky

Top kulinárske blogy
Follow on Bloglovin

Subscribe