Tekvicový kiš

23:00

Klasický kiš plnený tekvicovým pyré, ktoré som si pripravila z vopred upečenej tekvice. 
Neviem si predstaviť inú zeleninu, ktorú by som v tomto období pripravovala častejšie ako je tekvica. Tekvicový prívarok, polievka, koláče sladké aj slané. Najradšej mám tekvicu hokaido, len tak nakrájanú na mesiačiky, pokvapkanú olejom, posolenú a upečenú, Mňam.
Tak ak máte radi tekvicu vo všetkých podobách, tu je malá inšpirácia.

Tekvicový kiš
Korpus
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1-2 PL vody
Plnka
  • tekvica hokaido stredne veľká asi 500g
  • trošku rastlinného oleja
  • 400 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • soľ
  • 20 dkg nastrúhaný syr 
Z múky, vajca, masla /pokrajané na plátky/, vody, a soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Vychladené cesto vyvaľkáme a vložíme do formy. Formu netreba vymastiť, keďže samotné cesto je dosť mastné. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre /200°C,asi 20 min./
Na plnku si umyjeme tekvicu, prekrojíme na polovicu, vydlabeme a nakrájame na mesiačiky. Posolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť na 30 min. pri 200 °C.
Upečené kúsky po vychladení popučíme vidličkou a spravíme pyré.
Predpečené cesto naplníme tekvicovou plnkou, zalejeme zmesou, ktorú si pripravíme s vajec, kyslej smotany s troškou soli. Touto zmesou prelejeme plnku a posypeme syrom. Celý koláč dáme ešte dopiecť /200°C, 30 min./

Ak niekomu bude chýbať mäso, skúste pridať nakrájanú slaninku, alebo šunku, ale mne to takto stačí, naozaj je koláč vynikajúci aj čisto tekvicový.
všetkým vám želám úspešný týždeň
Biba

You Might Also Like

0 komentárov

hand-made návody

Celkový počet zobrazení stránky

Top kulinárske blogy

Subscribe