Tekvicový kiš
23:00
Klasický kiš plnený tekvicovým pyré, ktoré som si pripravila z vopred upečenej tekvice.
Neviem si predstaviť inú zeleninu, ktorú by som v tomto období pripravovala častejšie ako je tekvica. Tekvicový prívarok, polievka, koláče sladké aj slané. Najradšej mám tekvicu hokaido, len tak nakrájanú na mesiačiky, pokvapkanú olejom, posolenú a upečenú, Mňam.
Tak ak máte radi tekvicu vo všetkých podobách, tu je malá inšpirácia.
Tekvicový kiš
Korpus
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- 1-2 PL vody
Plnka
- tekvica hokaido stredne veľká asi 500g
- trošku rastlinného oleja
- 400 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- soľ
- 20 dkg nastrúhaný syr
Z múky, vajca, masla /pokrajané na plátky/, vody, a soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Vychladené cesto vyvaľkáme a vložíme do formy. Formu netreba vymastiť, keďže samotné cesto je dosť mastné. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre /200°C,asi 20 min./
Na plnku si umyjeme tekvicu, prekrojíme na polovicu, vydlabeme a nakrájame na mesiačiky. Posolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť na 30 min. pri 200 °C.
Upečené kúsky po vychladení popučíme vidličkou a spravíme pyré.
Na plnku si umyjeme tekvicu, prekrojíme na polovicu, vydlabeme a nakrájame na mesiačiky. Posolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť na 30 min. pri 200 °C.
Upečené kúsky po vychladení popučíme vidličkou a spravíme pyré.
Predpečené cesto naplníme tekvicovou plnkou, zalejeme zmesou, ktorú si pripravíme s vajec, kyslej smotany s troškou soli. Touto zmesou prelejeme plnku a posypeme syrom. Celý koláč dáme ešte dopiecť /200°C, 30 min./
všetkým vám želám úspešný týždeň
Biba
0 komentárov