Slivkový crumble
17:51
Crumble. Za týmto názvom sa skrýva koláč zo zapečeného ovocia a posýpky z múky a masla. Ja som miesto múky použila pomleté ovsené vločky a ako ovocný základ slivky a sušené brusnice.
Recept spĺňa všetky kritéria na perfektný jesenný dezert. Je sladký, ovocný, šťavnatý, jednoduchý na prípravu a s ovsenými vločkami tak trochu aj zdravý. Dá sa jesť za tepla, ale aj vychladený, ideálny je aj na raňajky a s malou vrstvou vrstvou kyslej smotany , či jogurtu je dokonalý. Nedá sa síce krájať, je to skôr ten typ dezertu, ktorý sa naberá lyžicou, ale ani to mu neuberá na kráse a chuti.
Slivkový crumble
1 šálka=/2,5dcl/
- slivky asi 10 ks
- sušené brusnice asi pol šálky
- ovsené vločky mleté 2,5 šálky
- 100 g masla + trošku na vymazanie formy
- 2 PL hnedého cukru
- škoricový cukor
- orechy /mleté, sekané, celé/- nemusia byť
- kyslá smotana + čl medu
Formu si vymastíme maslom a na dno poukladáme nakrájané slivky a nasypeme brusnice. Zasypeme škoricovým cukrom. Na posýpku si pomelieme ovsené vločky, ktoré zmiešame s roztopeným maslom a cukrom. Vytvoríme si masu, ktorú prstami roztrúsime na vrstvu ovocia. Dáme piecť do vyhriatej rúry /200°C,asi 30 min./
Podávame s kyslou smotanou, ktorú si prisladíme medom.
Ak ste si ešte crumble nerobili, rozhodne to vyskúšajte, miesto sliviek skúste jablká, hrušky, alebo bezkôstkové hrozno.
3 komentárov
Crumble som ešte nepiekla, ale vyzerá to dobre. Andrea
OdpovedaťOdstrániťVyzerá to skvele!
OdpovedaťOdstrániťHmmmm, looks fantastic! Thank you for the recipe!
OdpovedaťOdstrániťAll my best
Elisabeth