Pastierský koláč

22:51


Správna voľba pre toho, kto chce nasýtiť rodinu. Šťavnaté mäsko so zeleninou v kombinácii zemiakovo-syrovou čiapočkou. Pôvodne by sa mal koláč robiť z jahňacieho mäsa, ale keďže u nás je jahňacina ťažko dostať, tak používam bravčové pliecko. Môžete zaimprovizovať a kľudne použiť mleté hovädzie, teľacie, morčacie, no určite si ho nekupujte mleté balené v obchode, ale si ho dajte zomlieť u mäsiara, alebo si ho pripravte sami doma. Zo zeleniny môžete pridať okrem mrkvy aj  zeler, paštrnák, alebo kaleráb.

Pastierský koláč
  • 1 kg  mletého mäsa 
  • 1 kg zemiakov
  • olej
  • 1 cibuľa
  • 200 g tvrdého syra  
  • 3 mrkvy
  • stonkový zeler
  • pór
  • petržlenová vňať, cesnak
  • soľ
  • kúsok masla a asi 1,5 dcl mlieka
Vo väčšej panvici si na rozpálenom oleji osmahneme nakrájanú cibuľu, k nej pridáme mleté mäso, ktoré necháme zatiahnúť. Nakrájanú zeleninu /mrkva, pór, zeler, cesnak, petržlenová vňať / primiešame k mäsu, posolíme a spolu s mäsom chvíľu miešame a restujeme, pokiaľ zelenina nepustí šťavu /5-10 min./. Podlejeme vodou /1-2 dcl/,  prikryjeme pokrievkou a ešte chvíľu podusíme / 30 min./.



Očistené a nakrájané zemiaky uvaríme do mäkka. K uvareným zemiakom pridáme mlieko, maslo a  rozmixujeme ich na hladké pyré. Pyré dochutíme soľou a vmiešame asi polovicu nastrúhaného syra.



Do väčšej zapekacej nádoby si navrstvíme najprv mäsovú zmes a na vrch zemiakovo-syrové pyré. Vrch ešte zasypeme druhou polovicou syra a dáme zapiecť /200°C, asi 30 min/ pokiaľ sa nevytvorí na povrchu zapečená syrová "kôrka".

Dobrú chuť

You Might Also Like

14 komentárov

  1. ďaľšia lahôdka, ktorú určite vyskúšam, a určite nesklame :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. toto som este neskusala, taka hanba, a u nas v Irsku je to dost popularne, musim to niekedy vyskusat...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bibka, dakujem za dokonalu inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zimní dortový sněhuláček a teď tahle dobrota mi dneska vehnaly hladové slzy do očí. Nebo jsou to slzy štěstí, že existuje tvůj blog?! Asi obojí dohromady ;-).
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ty vieš vždy potešiť, ďakujem za milé slová :)

      Odstrániť
  5. Bibka, vždy tak obdivujem Tvoje fotky a aj recepty a mám rada aj slané koláče, páči sa mi aj tento :-)

    OdpovedaťOdstrániť

hand-made návody

Celkový počet zobrazení stránky

Top kulinárske blogy

Subscribe