Bryndzový "kiš"

22:40


Dostala som čerstvú bryndzu zo salaša a chcela som pre ňu  nejaký zaujímavý recept. Nakoniec som vymyslela tento bryndzovo-pórkový "kiš" so slovenským základom a s francúzskym šarmom.
Krehké cesto je veľmi vďačné, môžete si ho pripraviť aj deň dopredu a naplniť ho rôznou zeleninou, slaninkou, syrom a koláč upiecť krátko predtým ako čakáte hostí. 

Bryndzovo-pórkový kiš

Korpus
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1-2 PL vody
Plnka
  • 300 g bryndze
  • asi 1 dcl mlieka na zriedenie
  • 2 ks pór
  • nakrájaná anglická slaninka /môže byť aj šunka/
  • 2 vajcia
  • 20 dkg nastrúhaný syr 
Z múky, vajca, masla /pokrajané na plátky/, vody, a soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Vychladené cesto vyvaľkáme a vložíme do formy. Formu netreba vymastiť, keďže samotné cesto je dosť mastné. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre /200°C,asi 20 min./
Takto predpečené cesto naplníme plnkou. Pór si nakrájame, bryndzu zmiešame s mliekom. Do korpusu dáme nakrájaný pór, bryndu a slaninku, zalejeme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom. Celý koláč dáme ešte dopiecť /200°C, 30 min./
 


You Might Also Like

12 komentárov

  1. hmmm to vyzera chutne...urcite vyskusam, dakujem za recept .)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bibka, to bude zas dobrota. Tvoje recepty sú úžasné. Zrovna v sobotu som robila zemiaky zapečené s bryndzou, kyslou smotanou, cibuľkou a slaninou, na ktoré recept mám od Teba. Toto je jedlo, ktoré si u nás zamiloval každý. Verím tomu, že tento bryndzovo-pórkový kiš čaká obdobný osud. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mňaaaaaam, takéto dobroty milujem:)
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tak toto vyzera skvelo!!!!hm zeby som to skusila cez vikend?:) dakujem za inspiraciu

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyzerá úžasne, určite aj chutil úžasne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Bol by problém keby som namiesto hladkej múky dala celozrnnú?
    cez víkend ho určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja dávam niekedy celozrnnú, vôbec to nevadí, naopak, pridá to na chuti :)

      Odstrániť

hand-made návody

Celkový počet zobrazení stránky

Top kulinárske blogy
Follow on Bloglovin

Subscribe