Bryndzový "kiš"
22:40
Dostala som čerstvú bryndzu zo salaša a chcela som pre ňu nejaký zaujímavý recept. Nakoniec som vymyslela tento bryndzovo-pórkový "kiš" so slovenským základom a s francúzskym šarmom.
Krehké cesto je veľmi vďačné, môžete si ho pripraviť aj deň dopredu a naplniť ho rôznou zeleninou, slaninkou, syrom a koláč upiecť krátko predtým ako čakáte hostí.
Krehké cesto je veľmi vďačné, môžete si ho pripraviť aj deň dopredu a naplniť ho rôznou zeleninou, slaninkou, syrom a koláč upiecť krátko predtým ako čakáte hostí.
Bryndzovo-pórkový kiš
Korpus
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- 1-2 PL vody
Plnka
- 300 g bryndze
- asi 1 dcl mlieka na zriedenie
- 2 ks pór
- nakrájaná anglická slaninka /môže byť aj šunka/
- 2 vajcia
- 20 dkg nastrúhaný syr
Z múky, vajca, masla /pokrajané na plátky/, vody, a soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Vychladené cesto vyvaľkáme a vložíme do formy. Formu netreba vymastiť, keďže samotné cesto je dosť mastné. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre /200°C,asi 20 min./
Takto predpečené cesto naplníme plnkou. Pór si nakrájame, bryndzu zmiešame s mliekom. Do korpusu dáme nakrájaný pór, bryndu a slaninku, zalejeme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom. Celý koláč dáme ešte dopiecť /200°C, 30 min./
12 komentárov
hmmm to vyzera chutne...urcite vyskusam, dakujem za recept .)
OdpovedaťOdstrániťto sa teším a budem rada keď vyskúšaš :)
OdstrániťBibka, to bude zas dobrota. Tvoje recepty sú úžasné. Zrovna v sobotu som robila zemiaky zapečené s bryndzou, kyslou smotanou, cibuľkou a slaninou, na ktoré recept mám od Teba. Toto je jedlo, ktoré si u nás zamiloval každý. Verím tomu, že tento bryndzovo-pórkový kiš čaká obdobný osud. Andrea
OdpovedaťOdstrániťjeeej vážne? sa teším :)
Odstrániťmňaaaaaam, takéto dobroty milujem:)
OdpovedaťOdstrániťm.
tak toto vyzera skvelo!!!!hm zeby som to skusila cez vikend?:) dakujem za inspiraciu
OdpovedaťOdstrániťbudem rada :)
Odstrániťhned bych si dala, mňam:-)
OdpovedaťOdstrániť:)
OdstrániťVyzerá úžasne, určite aj chutil úžasne :-)
OdpovedaťOdstrániťBol by problém keby som namiesto hladkej múky dala celozrnnú?
OdpovedaťOdstrániťcez víkend ho určite vyskúšam :)
aj ja dávam niekedy celozrnnú, vôbec to nevadí, naopak, pridá to na chuti :)
Odstrániť